Institutul de Studii și Proiectări Energetice – ISPE este consultantul pentru proiectul BERD de interconectare a sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României

Written by dragos on . Posted in Proiecte_Derulare

ISPE, liderul național în servicii de consultanță și inginerie energetică, a semnat luni, 14 decembrie 2015  la Chișinău contractul de consultanță privind realizarea Studiului de Fezabilitate privind  interconectarea sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României.

În contextul geopolitic actual, interconectarea asincronă a sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României reprezintă un pas deosebit de important către integrarea pieței unice europene de energie electrică. Astfel, va fi posibilă participarea vecinilor noștri de peste Prut la piața europeană de energie electrică.

Obiectivul general al contractului îl reprezintă elaborarea studiilor de fezabilitate tehnică, economică, comercială, socială și de mediu și a documentațiilor necesare în vederea aprobării de către Republica Moldova a următoarelor investiții: Stația electrică Vulcănești și LEA 330kV Vulcănești-Chișinău; Stația electrică și LEA 330/400kV România – Ungheni –  Strășeni; Stația electrică și LEA 400kV Bălți-Suceava. ISPE va întocmi de asemenea Studiul de Sistem Electroenergetic.

Contractul de consultanță este finanțat de către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) printr-un grant de cca.1 milion de euro.

Beneficiarul studiului este Întreprinderea de Stat “Moldelectrica”, iar consorțiul care a câștigat licitația este format din: ISPE, România – coordonator; parteneri: Energoproiect, Republica Moldova, și IVL, Suedia. Lucrarea va fi condusă de dna dr.ing. Anca Popescu în calitate de director de proiect.

La semnarea contractului au participat din partea Republicii Moldova dl. Valeriu Triboi, ministru adjunct, Ministerul Economiei, dl. Alexandru Săndulescu, consilier al primului ministru pe Politici Energetice. Contractul a fost semnat de către dl. Ghennadi  Dimov, director general MOLDELECTRICA; dl. Octavian Costas din partea BERD și dl Ion Eduard Chițescu, director general executiv al ISPE.

Prin această colaborare România este din nou alături de Moldova și pune la dispoziție competențele experților săi, contribuind, astfel, la consolidarea relațiilor comerciale și economice din domeniul energetic.

Dl. Ion Eduard Chițescu directorul general executiv al ISPE a declarat ” De la înființarea sa în anul 1949 până în prezent ISPE a dezvoltat prin proiectele sale practic întreg Sistemul Energetic Național al României, respectiv sistemele de producere, transport și distribuție energie electrică. Institutul oferă servicii strategice de consultanță și inginerie pentru clienți publici și privați, din țară și de peste hotare. Specialiștii noștri propun și implementează soluții inovatoare în domeniile eficienței energetice și protecției mediului pentru comunitățile locale și pentru industrie. ISPE a acumulat, de asemenea, o experiență considerabilă în elaborarea de proiecte de cercetare dezvoltare cu finanțare europeană și națională.

Continuitatea existenței sale ca marcă dominantă în cadrul sistemului energetic românesc, este o dovadă clară a calității serviciilor oferite și competenței experților săi”.

Foto_com_presa_Moldova_ISPE